Violenţa din desenele animate, din jocurile video sau de pe internet este tot mai prezentă în viața copiilor români. Situația a scăpat de sub control, iar medicii psihologi trag un semnal de alarmă și spun că în România ar trebui înfiinţate centre de tratament, similare celor de dezalcoolizare.
“Din punct de vedere al efectelor în planul funcţionării sociale sau de interelaţionare, dependenţa de calculator poate fi asemănată cu cea de alcool. Individul este scos din realitatea lui şi din viaţa lui personală. Mai mult, acestea două se pot asocia la un moment dat şi când ajunge adult sau adolescent poate să stea la internet, la jocuri şi cu o sticlă de bere alături. Deseori dependenţele se asociază între ele”, a spus Dan Prelipceanu, director al Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia, pentru REALITATEA.NET.
Soluţia, în această situaţie este înfiinţarea unor centre speciale pentru tratarea acestor probleme, spun specialiştii.
''Dependenţa copiilor de violenţa din jocurile video ar putea fi comparată cu dependenţa adulţilor de alcool. Ar trebui să existe centre specializate, unde micuţii să poată face terapie'', spune psihologul Aida Ivan.
Directorul Spitalului Alexandru Obregia spune că România are nevoie de centre speciale pentru tratarea dependenţei de calculator în cazul copiilor, însă recunoaşte că nu ştie exact cum ar trebui ele să funcţioneze.
“Nu ştiu exact cum ar trebui să funcţioneze un astfel de centru, dar atunci când părinţii sunt depăşiţi de situaţie, specialiştii de acolo ar putea interveni, deci nu poate fi decât un lucru bun”, a completat doctorul Prelipceanu.
În încercarea de a satisface copiilor toate capriciile, dar şi pentru a-i ţine ocupaţi, părinţii preferă să le cumpere copiilor calculator şi conexiune la internet. Uneori însă, această încercare de a fi pe placul propriilor copii este dusă la extrem.
“Am cazuri de copii care nu au ce mânca, dar au calculator. A trecut de dependenţă, acum e la nivel de nebunie”, spune psihologul Aida Ivan.
Atunci când nu există cineva care să le explice copiilor care este diferenţa dintre normal şi patologic, aceştia devin confuzi. Dacă situaţia scapă de sub control, efectele pe termen lung pot fi şi mai grave, mai spun psihologii.
“Diferenţa dintre normal şi patologic trebuie să fie foarte bine explicată, altfel putem să ne confruntăm cu tot felul de cazuri de pedofilii de zoofilii, de violuri sau tot felul de lucruri de genul acesta”, a spus psihologul Aida Ivan.
În SUA s-a deschis primul centru pentru tratare dependenţei de internet
Centrul se va întinde pe o suprafaţă de cinci hectare. Este şi normal, pentru că un american din 10 este dependent, în mai mică sau mai mare măsură, de Internet. În funcţie de gravitate, tratamentul poate dura şase săptămâni şi costă 14.500 de dolari.
În Europa, tratamentul anti-net a apărut încă de acum câţiva ani, în ţări precum Olanda, Belgia sau Franţa. Chiar şi în China, ţara cu 300 de milioane de utilizatori de net, sunt nu mai puţin de 400 de centre de reabilitare pentru dependenţii de spaţiul virtual.
Cum se poate trata dependenţa minorilor de jocurile video
Psihologii spun că s-a demonstrat ştiinţific că există jocuri care crează dependenţă la modul cel mai serios, care pot deveni şi acţiona precum un drog.
În acest caz ar trebui să existe centre în care copiii să poată fi trataţi. Se poate face acest lucru foarte uşor, oferind copiilor alternative, spun specialiştii.
“Alternative sunt multe. Jocuri precum Monopoly, puzzle-uri sau Rummy, sunt doar câteva exemple”, spune Aida Ivan.
duminică, 7 februarie 2010
Psihologii: Copiii români au nevoie de centre pentru dependenţa de calculator
Etichete:
jocuri,
jocuri distractive,
jocuri flash,
jocuri online,
online